Warsztaty z carvingu

W dniu 27.01.2016 uczniowie klas 3-6 uczestniczyli w ramach zajęć technicznych w warsztatach z carvingu. Carving w krajach azjatyckich znany jest już od co najmniej kilkuset lat, a wywodzi się podobno z Tajlandii. Tam uznawany jest nawet za dziedzictwo narodowe. To właściwie rodzaj sztuki, a także dyscyplina na kulinarnych Mistrzostwach Świata i Mistrzostwach Europy. Najpopularniejsze owoce i warzywa tutaj używane to: arbuzy, melony, dynie, papaje, selery, marchewki, pory. Najczęściej wykrawane są zaś motywy roślinne lub zwierzęce. Carving jest ostatnio bardzo popularny, można go zobaczyć w wielu miejscach,nawet pojawia się w reklamach. To nie tylko piękna ozdoba na stół, ale również rodzaj sztuki.

Każda klasa wykonała co najmniej dwie dekoracje z owoców lub warzyw. Były rajskie wyspy, delfiny, motyle, jeże, a nawet kwiaty z pora.Zobaczcie sami!DSCN1351

DSCN1333DSCN1337DSCN1339DSCN1341

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSCN1355DSCN1349

DSCN1354

 

 

 

 

 

DSCN1343

 

 

 

 

 

DSCN1352